Ik heb diverse spring- en eventingruiters in mijn lessen. Die geef ik dressuurles. Althans, rijden zonder hindernissen noemen we dressuur. Maar dressuur dekt niet echt de lading van deze lessen. Ik zou de term 'controletraining' willen invoeren. Controle is wat IEDERE ruiter nodig heeft: de springruiter, de dressuurruiter, de bosruiter. Zonder een behoorlijk grote mate van controle is paardrijden niet zo heel leuk!
Ik snap dat mijn 13-jarig lesklantje dat vooral springt geen 'zin' heeft in dressuurles. As ik haar dan oefeningen laat doen die haar meer controle geven in haar parcours, dan is de les ineens wél leuk omdat ze ook echt merkt dat ze meer controle krijgt over haar ponies. Maar ze wil niet 'dressuren'...
Wat houdt controletraining dan in? De drie hoofdlijnen in mijn lessen zijn: tempocontrole, richtingcontrole en houdingcontrole. Deze zijn zelden 100%, in het beste geval ervaart de doorsnee ruiter dat gevoel heel even. Daarom zeg ik altijd 'streef naar 80% of meer'. Als je een 8 zou scoren voor tempocontrole, denk ik dat je al heel goed bezig bent. Met die 80% of meer aan tempocontrole, kun je naar een betere richting- en een betere houdingcontrole. En die tempocontrole verbeter je niet door iedere dag een dressuurproef te rijden. Die controle verbeter je door controle-oefeningen: checken of je paard harder gaat op je been, checken of je paard terug komt op een zachte rem, checken of je paard makkelijk naar links en naar rechts stuurt, checken of je paard recht is op een rechte lijn, checken of je paard buigt navenant de te rijden wending links- en rechtsom, checken of je je paard lager en hoger kan instellen. Daar ben je wel even druk mee! Natuurlijk kan schouderbinnenwaarts bijdragen aan een beter gaand paard, echter vaak wordt deze oefening in een té vroeg stadium gedaan met NIET die 80% of meer tempo-, richting- en houdingcontrole en dan kun je schouderbinnenwaarts oefenen tot je een ons weegt zonder je doel te bereiken.
Het is mijn streven om juist via die controletraining een beter gaand paard te krijgen. Ruiters die bij mij beginnen te lessen, krijgen vaak allerlei oefeningen te doen die ze nog nooit hebben gedaan, al rijden ze jaren paard. Controletraining zorgt voor meer inzicht, zorgt voor logica in het paardrijden. Ik maak soms het grapje dat ik een glazen bol bij me heb maar eens dat je weet hoe een paard in elkaar zit, hoe het leert, hoe het zijn lichaam gebruikt en hoe je dat gebruik kan beinvloeden, is een paard vaak voorspelbaar. Ik probeer het paardrijden logischer te maken voor mijn leerlingen waardoor ook hun 'glazen bol' steeds vaker aanwezig is.
Maar het gaat nog verder: meer controle over de ruiter zelf! Het aansturen van jouw eigen lichaam kun je trainen. Dat moet je wél moeite voor doen want het aanleren van een appuyement is makkelijker :-)
Regelmatig geef ik mijn leerlingen oefeningen mee om te doen zónder paard. Investeren in jezelf is investeren in je paard!
Laten we er eens over nadenken. Ikzelf vind controletraining een goede term. Laat me weten wat jullie vinden!