De KNHS ontwikkelt nieuw instrument voor juryselectie
okt
22
2008
De nieuwe aanpak voor de selectie van juryleden is een prima stap in de richting van de verbetering van de kwaliteit van het KNHS-jurycorps in alle disciplines, te beginnen met de discipline Dressuur. Op alle plaatsen, waar de werkgroep juryselectie neerstreek, waren er lovende woorden over de inhoud, opzet en de organisatie.
“Al word ik afgewezen, ik heb toch iets aan deze avond gehad”, meldde een deelneemster na afloop van één van de juryselectieavonden. “Dit hadden we jaren eerder moeten doen”, verzuchtte een lid van de werkgroep juryselectie. “De intake-gesprekken zijn een goed selectie-instrument en gaven veel informatie over de kandidaten. We hadden heel veel goede gesprekken”.
De eerste selectieavond was op 22 september in Emmeloord en de laatste op 9 oktober in Assen. In totaal werd met 270 personen een intakegesprek gevoerd. Deze personen beoordeelden met elkaar 510 L-dressuur proeven.
Voor, tussen en na het gesprek en het beoordelen van de proeven woonden de kandidaten de openbare proefgerichte dressuurlessen bij. Van dit leermoment werd gretig gebruik gemaakt. De lessen werden verzorgd door Francis Verbeek, Jan Peeters en Wim Ernes.
Tot 17 oktober hadden de kandidaten de tijd om thuis een denkstijltest in te vullen. Deze test meet de denkstijlen: een soort röntgenapparaat voor het menselijk denken. De gebruikte methode meet niet wát kandidaten denken, maar hoe zij denken. Dertien aspecten van het denken worden in kaart gebracht. Hierbij valt te denken aan:
- Ben ik een doener of een denker,
- Ga ik af op mijn eigen normen en waarden of ga ik af op anderen om te weten wat goed of fout is,
- Richt ik mijn aandacht op wat er goed gaat en wat er klopt of richt ik mijn aandacht op wat er niet goed gaat en wat niet klopt,
- Denk ik meer in beelden, meer in geluiden of meer in gevoelens?
Inmiddels zijn de resultaten van de intakegesprekken gedigitaliseerd, de ingevulde protocollen beoordeeld en de metaprofielen geanalyseerd.
In week 43 rond de werkgroep juryselectie de selectieprocedure af. En in week 45 en 46 horen de kandidaten of zij wel of niet voor een opleiding worden uitgenodigd.
Projectleider Wim Ernes is tot zover tevreden. “De uitvoering van het Masterplan Officials is op een goede manier gestart. Elke avond hebben we als werkgroep met veel enthousiasme gewerkt. Na elke avond werd kort geëvalueerd en steeds constateerden we, dat we de goeie richting te pakken hebben. Wanneer we deze pilot op een juiste manier kunnen afronden, heeft de KNHS een goed instrument voor het selecteren van juryleden in handen “.