Longeren is een welkome afwisseling in het werk met je paard. Maar goed longeren is net zo moeilijk als goed rijden. Daar zijn al boeken vol over geschreven (leestip: longeren met Lammert Haanstra, ook op DVD) dus ik ga zeker niet in dit nieuwsbericht uitleggen hoe je moet longeren maar ik wil er wel enkele aandachtspunten uitlichten.
Waarom zou je longeren?
- Om je paard beweging te geven
- Om je paard te (op te) trainen
Twee verschillende beweegredenen. Natuurlijk mag jij je paard best eens even lekker laten bewegen aan een halster aan de longe. Dát is 'beweging geven' en niks mis mee als je goed in- en uitstapt en rekening houdt met de kans op blessures die groter is als een paard 'ontploft'.
Wil je je paard trainen aan de longe, in de zin van zijn lichaam trainen, dan zul je gebruik moeten maken van een hulpmiddel. Ik ben grote voorstander van het longeerhulptouw. Hiermee stuur je het paard aan naar een betere houding maar moet het wel op eigen benen lopen en balans zoeken. Eigenlijk longeer ik niet heel veel anders dan ik rij, wat betreft tempowisselingen en overgangen. Misschien is de intensiteit van deze tempowisselingen en overgangen zelfs groter dan wanneer ik rijd maar ik longeer over het algemeen korter dan ik rijd. Ik heb een stukje van mijn longeren opgenomen en wil jullie motiveren om dat ook eens te doen, als je het niet al deed ;-) Dit is een stukje ná het opwarmen aan de longe, de 'jog' die ik ook onder het zadel doe en adviseer (de eerste paar rondjes) doe ik ook aan de longe.
De link naar de video op Facebook plaats ik hieronder.
Enkele tips en adviezen:
- Stap altijd in en uit
- Maak je hulpteugel pas vast in de piste en na het losstappen
- Maak je hulpteugel weer los na het longeren en voor het uitstappen
- Wissel af met de hand waarop je begint. De meeste mensen hebben de neiging om linksom te beginnen met longeren
- Wissel eens vaker van hand, dus niet 1x linksom longeren en 1x rechtsom. Het is wat intensiever voor jou maar beter voor het paard
- KIJK eens naar je paard: hoe beweegt het, los door zijn lijf of strak? Hoe houdt het zijn hoofd en hals? Hoe is zijn ritme?
- Denk aan richtingcontrole: als je geen ronde longeerpiste hebt, let dan op dat de volte niet stiekem groter of kleiner wordt. Ik heb het dan niet over bewust de volte verplaatsen en groter of kleiner maken
- Let op je eigen houding! Vaak heeft een longeur geen idee dat hij of zij het paard aan het opjagen is met zijn houding terwijl de stem 'hoho, HOHO, HOHO!!!!!' zegt of misschien sta je heel strak en gespannen of juist als een patattenzak
- Hoe is de uidrukking van je paard? Blij? Oplettend? Verveeld?
- Denk na over waarom je longeert? Wil je een probleem oplossen of beter zien? Wil je je paard meer gesloten krijgen of meer over de rug?
- Zie je longeerlijn als je binnenteugel, hou verbinding en geef kleine aanwijzingen
- Bereid je goed voor, longeer altijd met een longeerzweep en doe handschoenen aan
Kanttekening: voor sommige paarden is longeren NIET goed. Dat kan een medische oorzaak hebben of anderszins. Longeren doe je in principe om je paard er beter van te maken, of dat nu fysiek of mentaal is. Merk je dat jouw paard slechter is na een dag longeren, vraag dan eens raad. Maak een filmpje, vraag eens aan je instructeur/trice of je de eerste 15 minuten van je les eens mag longeren maar kijk waar het probleem zit.