Ken jij de klinische parameters van jouw paard of denk je nu 'klinische watte'??
Tijdens het seminar EHBO voor paarden vertelde Equinox dierenarts Aline de Meyer onder andere over de klinische parameters van een paard. Onder de noemer 'meten is weten' kun je zelf al een eerste indruk krijgen van de fitheid van jouw paard als je daaraan twijfelt. Wat zijn de klinische parameters:
De hartslag
De ademhaling
De temperatuur
De hydratatie toestand
Om te beoordelen of een paard wel of niet fit is, dien je eerst te weten hoe jouw paard is in gezonde toestand.
De hartslag van een paard in rust is rond de 40 per minuut.
De hartslag wordt gemeten aan de onderkaak. Het vraagt enige oefening om dit te kunnen meten. Druk je net te hard of net te zacht dan voel je niets. Tel het aantal hartslagen gedurende 15 seconden en vermenigvuldig maal 4. Dit doen we omdat het paard dan niet een volledige minuut het hoofd stil moet houden.
Is de hartslag in rust 60-80 dan is er iets mis.
De ademhaling in rust is 20 per minuut.
De ademhaling wordt gemeten bij de neus en de flanken.
Hou je hand voor de neus (heel iets van de neus afhouden) om te kijken of er luchtpassage is. Kijk ook naar de neus: is de neus wijd en opgetrokken dan kan dit een teken zijn van pijn.
Bij de flank tellen we het aantal ademhalingen gedurende 15 seconden en vermenigvuldig maal 4. Hoe minder zichtbaar de ademhaling is, hoe beter.
De temperatuur in rust is 37-38 graden Celcius.
Meet de temperatuur met een gewone thermometer in de anus van het paard.
De hydratatietoestand meten we bij de huid en het tandvlees.
Pak in de hals het vel en trek er zachtjes aan. Als je het loslaat moet de plooi direct terug glad worden. Bij oudere paarden kan dit iets langer duren.
Kijk ook naar het tandvlees van het paard. Extreem is als het wit is, donkerrood of zelfs blauw. Druk op het tandvlees en laat dan los. Het tandvlees wordt wit als je erop drukt en neemt de oorspronkelijke kleur weer aan als je loslaat bij een gezond paard.
Kijk altijd naar het paard in zijn totaliteit. Hoe meer parameters afwijkend zijn, hoe groter de zorgen! Hoe meer informatie je al aan jouw dierenarts kan geven, hoe beter.
TIP: maak een lijstje van de parameters van jouw paard in normale, gezonde toestand en hang dit op in jouw stal zodat je sneller kunt beoordelen of jouw paard fit is als je merkt dat jouw paard zich anders gedraagt dan normaal.