De keuze tussen sporten en een reep chocola is voor actieve Nederlanders snel gemaakt: de overgrote meerderheid (90%) sport liever. Bijna driekwart wordt bovendien gelukkig van sporten. Dat blijkt uit onderzoek dat Aquarius heeft laten uitvoeren door Ruigrok/Netpanel onder sportieve Nederlanders. Het onderzoek toont verder aan dat Nederlandse sporters meer letten op hun outfit dan op voldoende drinken. Dat ligt bij het Nederlands Olympisch Team anders. Alle Olympische sporters gaan naar Beijing met een persoonlijk drinkadvies.
Nederlanders zijn aardig sportief, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de Nederlanders sport minstens 1 uur per week. Een derde is zelfs meer dan twee uur per week volop in beweging. Daar staat tegenover dat een kwart nooit sport. Zij missen dus het geluksgevoel dat sport oplevert volgens bijna 75% van de actieve Nederlanders.
Drie op de tien actieve Nederlanders hebben een vaste routine bij het sporten. Naar de wc gaan, een warming-up doen en vooraf iets drinken zijn de meest voorkomende vaste onderdelen. Voldoende drinken is ook belangrijk tijdens en na het sporten om goed te kunnen presteren. Toch gaat de meeste aandacht van sporters uit naar hun uitrusting (55% besteedt hier altijd aandacht aan). Pas daarna komen goed drinken en hygiëne (46% besteedt hier altijd aandacht aan).
Nederlanders kunnen beter op hun vochtinname letten; de helft drinkt (bijna) nooit iets voor het sporten. De overgrote meerderheid (87%) drinkt het liefst (kraan)water. Daarna volgen een sportdrank (26%) en thee (18%). Een sportdrank is vooral geliefd bij mannen (39% versus 14% bij de vrouwen). Gerard Rietjens, sportfysioloog van het Nederlands Olympisch team, benadrukt dat ook voor amateursporters zowel de hoeveelheid als de samenstelling van de drank van belang is.
Het advies van Rietjens sluit aan bij de ervaringen van hockey-international Fatima Moreira de Melo: “Veel mensen drinken onnadenkend of te weinig. Daardoor kunnen ze last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, kramp en misselijkheid. Je moet goed beseffen wat goed voor jou is. En dat betekent niet alleen voldoende drinken maar ook een drank met de juiste samenstelling drinken.”
Vooral voor Fatima en haar teamgenoten, die bij de Olympische Spelen in Beijing te maken krijgen met een extreme hitte en luchtvochtigheid, is de vochtbalans erg belangrijk. Zij hebben daarom onder meer een test gedaan in een speciale kamer waarin het klimaat van Beijing wordt nagebootst, de zogenaamde klimaatkamer, om inzicht te krijgen in hun persoonlijke vochtbehoefte. De klimaatkamer is ontwikkeld om alle Olympische sporters een drinkadvies op maat te kunnen geven. “Maar ook voor recreatieve sporters is het belangrijk om goed te drinken”, aldus Fatima Moreira de Melo.
In de top 3 van favoriete sporten staat fitness met stip op nummer 1 (31%), op enige afstand gevolgd door hardlopen en joggen (10%) en fietsen (9%). De belangrijkste reden om te sporten is fit blijven (51%). Behalve de conditie spelen ontstressen (23%) en een goed figuur (16%) een grote rol. Toch proberen sommigen wel eens onder het sporten uit te komen. De meest gebruikte smoes is tijdgebrek, gevolgd door ziek of te moe zijn of gewoon geen zin hebben. Ook het weer wordt geregeld als smoes gebruikt, vooral door mannen: Het regent, het is te koud of het is te warm.
Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van bijna 900 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar. Van hen zijn de actieve Nederlanders ondervraagd over hun sportgedrag (bijna 550 proefpersonen). De datacollectie heeft plaatsgevonden van 23 juni tot en met 27 juni 2008.
Sport.nl