Wil je je paard en je training goed managen dan hoort daar een planning bij. Het gaat er niet zozeer om of je nu drie of zes keer in de week rijdt maar wat je dan doet en of je varieert in je training. Het is handig om dit in een simpel schemaatje bij te houden. Zeker als je meerdere paarden hebt maar het is ook heel handig om je training bij te houden als je één paard hebt. Want hoe ging jouw paard afgelopen maandag? Als er niet iets heel speciaals gebeurd is, onthoud je dan niet echt.
Ik heb een bord in stal hangen maar je kunt ook online een schema bij houden of in een schrift. Gebruik afkortingen die voor jou logisch zijn. Je hoeft er niet een heel verhaal bij te zetten maar bijzonderheden of behaalde mijlpalen zijn leuk om te vermelden. Zeker als je het online of in een schrift bij houdt, kun je later bijvoorbeeld zien wanneer je je eerste schouderbinnenwaarts of eerste vliegende wissel hebt gereden.
In mijn schema staat R voor rijden en L voor longeren; T voor trens en ST voor stang en trens. Ik zet een + als ik vond dat het écht heel goed ging. Als ik, na een vrije dag, alleen heb losgereden vermeld ik dat, als ik de nadruk heb gelegd op zijgangen of series (galopwissels) vermeld ik dat ook. Het is natuurlijk niet zo dat ik dan een half uur zijgangen heb gereden maar dan heb ik er extra aandacht aan besteed. Cav. staat voor cavalettiwerk en proef spreekt voor zich. Zo zie je dat ik vijf keer heb gereden deze week maar wel met de nadruk op heel verschillende dingen. Zo blijft het leuk voor ruiter en paard. Zo kun je ook over een langere tijd nagaan of het bijvoorbeeld altijd moeilijk of juist heel goed gaat als je meer nadruk legt op bijvoorbeeld zijgangen.