Vandaag stond er een ander soort training op het programma dan rijden of longeren: trainen met 'vreemde obstakels'. Op deze manier kun je toch met je paard bezig zijn als het bijvoorbeeld te nat is in de piste om te rijden of je wilt een keer iets anders doen met je paard. Kijk eens om je heen wat je voorhanden hebt op stal. Een paar balken, stoelen, een stuk plastic, dat soort dingen daar kun je al vanalles mee doen.
Een paar voorbeelden:
1. Zet twee stoelen op anderhalve meter van elkaar vandaan en loop er met jouw paard een paar keer tussendoor. Let wel op voordat je aan een oefening begint, je al wel controle over je paard hebt als je ernaast werkt. Voorwaarts en stoppen mogen geen probleem zijn en als je jouw paard leidt, bepaalt de leider het tempo dus ook bij deze oefeningen heb je tempocontrole nodig.
Vindt het paard de stoelen niet eng dan laat je hem eens halthouden tussen de stoelen. Of je laat hem halthouden na de stoelen en achterwaarts terug tussen de stoelen door. Meteen een hele goede oefening voor coördinatie en bekken kantelen.
2. Heb je een stuk plastic of een zeil dan laat je jouw paard eerst eens kijken en snuffelen en ga het paard dan 'aaien' met dat stuk plastic of zeil. Probeer dat je hem overal kunt aanraken. Belangrijk is dat je pas stopt als het paard stil staat. Dus begint hij weg te draaien, blijf het plastic of zeil tegen hem aanhouden tot hij stilstaat en haal het dan weg. Zo leert het paard dat het stopt als hij rustig stil staat en juist niet als hij ervoor wil gaan lopen.
3. Een tuinafvalzak kun je ook gebruiken: laat het paard eerst weer even kennis maken met het 'enge ding' en krijg hem zover dat hij zijn hoofd erin durft te steken door bijvoorbeeld iets lekkers op de bodem te leggen.
Hoewel ik dit nog nooit met beide paarden had gedaan, deden ze het super goed. Merk je dat een oefening wat spanning opleverde, laat het paard het dan even verwerken door zijn hoofd naar beneden te vragen met het halstertouw. Niet door eraan te gaan hangen maar door te vragen en los te laten wanneer het paard een stukje zakt. Een paard leert alleen als hij niet in 'vluchtmodus' staat. Jij bent de kuddeleider en eigenlijk wil je het paard vertellen: blijf maar grazen (hoofd omlaag), ik heb alles onder controle en we hoeven nergens voor te vluchten. Vaak maakt het paard dan ook kauwbewegingen als het zijn hoofd laat zakken, een teken dat hij het aan het verwerken is.